Farsz zamykam w naleśnikach, a potem panieruję jak kotlety. To banalny patent na obiad lub kolację

Dodano:
Krokiety z mięsem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Krokiety z mięsem robię nie tylko od święta, Te proste naleśniki otoczone chrupiącą panierką to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Musisz spróbować.

Krokiety to danie wręcz kultowe. Naleśniki z farszem mięsnym otoczone chrupiącą panierką w moim domu cieszą się sporym wzięciem i w związku z tym dość często je przygotowuję. Zazwyczaj powstają przy okazji smażenia zapasu naleśników i kotletów mielonych. Moi bliscy potrafią zjeść naprawdę dużo, więc nie mogę sobie pozwolić na gotowanie robienie niewielkich porcji. Dla urozmaicenia jednak w elastycznym naleśnikowym cieście zamykam soczyste mięso z dodatkami. Jest prosto i pysznie.

Jak zrobić tradycyjne krokiety z mięsem?

Wykonanie tego pysznego dania wymaga nieco czasu i wprawy, ale warto się skusić, gdyż jest niezwykle sycące. Zamknij w delikatnych, ale odpornych na rozciąganie, naleśnikach prosty farsz z mięsa z łopatki wieprzowej, smażonej cebulki, czosnku i majeranku, a następnie opanieruj jak klasyczne kotlety i usmaż na rumiano. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu zachwycisz się smakiem zrobionego w ten sposób obiadu lub cieplej kolacji.

Przepis: Krokiety z mięsem

Pyszne naleśniki z farszem mięsnym otoczone chrupiącą panierką.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
623 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 450 g mąka pszennej
  • 300 ml wody gazowanej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • sól

Na farsz:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • 80 g bułki tartej
  • 6 lyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na naleśnikiW dużej misce połącz mąkę pszenną ze szczyptą soli. Dodaj jajka, mleko i wodę gazowaną. Wymieszaj.
  2. Smażenie naleśnikówNa patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Smaż na nim ciasto naleśnikowe, nakładając je chochlą. Każdą porcję dokładnie rozprowadzaj po powierzchni patelni i podgrzewaj na średnim ogniu, aż boki zaczną delikatnie odchodzić. Wtedy obracaj, zrumieniaj krótko z drugiej strony i odkładaj na talerz.
  3. Uszykowanie składników na farszCebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Na patelni po smażeniu naleśników rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Zeszklij na niej cebulę. Wrzuć czosnek i krótko przesmaż. Dodaj kolejną porcję tłuszczu i wrzuć mięso mielone. Smaż wszystko 5-7 minut, aż mięso zmieni kolor z różowego na jasnoszary. Dopraw majerankiem, odrobiną soli i solidna szczyptą pieprzu. Ostudź.
  4. Formowanie krokietów z mięsemDo zdjętego z patelni farszu dodaj jajka oraz bułkę tartą. Wymieszaj. Na środku każdego naleśnika umieść 2 łyżki farszu i delikatnie go rozsmaruj, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu ciasta. Uformuj zgrabną sakiewkę.
  5. Panierowanie i smażenie krokietówKażdego krokieta obtocz starannie w roztrzepanych jajkach i w bułce tartej. Smaż na nieco większej porcji oleju rzepakowego, aż będzie się rumiany i chrupiący.

Jak podać smakowite naleśniki z farszem mięsnym?

U mnie w domu to pyszne danie serwowane jest najczęściej z surówką i ziemniakami. Zwykle wybieram kiszoną kapustę z marchewką lub kwaszone ogórki z dodatkiem czerwonej cebuli. Świetnie pasowały będą także zasmażane buraczki albo marchewka z groszkiem. Danie możesz też podawać w towarzystwie kubka barszczu czerwonego. To połączenie, po które warto sięgać nie tylko od święta.

Inne warianty krokietów z mięsem

W naleśnikowym cieście możesz zamknąć inne mięso. Dobrze sprawdzi się mielone mięso drobiowe. Jeśli się na nie zdecydujesz, pamiętaj, że wymaga ono nieco krótszej obróbki termicznej, niż rozdrobniona wieprzowina, gdyż jest od niej delikatniejsze. Do mięsa możesz też dodać podsmażone z dodatkiem ziół pieczarki. Polecam przyprawić je tymiankiem, a całość będzie wyjątkowo aromatyczna.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...